Tătaru: Orice măsură de relaxare implică un risc de transmitere comunitară mai mare
Orice măsură de relaxare implică sau un risc sau o capacitate de transmitere comunitară mai mare. Noi trebuie să fim pregătiți, a explicat ministrul Sănătății
"Starea de alertă este o necesitate tehnică, este o necesitate medicală, atât pentru a controla aceste relaxări, cât și pentru a putea menține acele măsuri de sprijin", a explicat ministrul Sănătății marți seară, la TVR.
În acest interval se pot face transferuri de personal medical, detașări dintr-o unitate sanitară în alta, și pot fi furnizate măsuri de suport pentru persoanele defavorizate, a explicat Nelu Tătaru.
"Putem controla în același timp și repercusiunile sau riscurile care pot apărea odată cu măsurile de relaxare - este strict tehnic și pur medical. Avem o stare de alertă, că o avem declarată sau nu, suntem într-o stare de alertă prin focarele pe care le avem în acest moment. Suntem într-o stare de alertă prin cazurile noi care apar de la o zi la alta. Suntem în această săptămână în scădere ca și număr de cazuri noi, dar suntem într-o scădere mică pe zi, a arătat Nelu Tătaru. Orice măsură de relaxare implică sau un risc sau o capacitate de transmitere comunitară mai mare. Noi trebuie să fim pregătiți. Alerta, starea de alertă este acea stare care chiar dacă n-am declara-o tot o trăim. (...) Uitați, astăzi am avut peste 20 de cazuri la o firmă de curierat. Sunt focare în spital, care au apărut și ieri și alaltăieri, că este Slatina, că este Mehedințiul, că avem Galați. Sunt în continuare focare și avem transmitere", a explicat ministrul.
Nelu Tătaru și-a exprimat în acest context speranța ca parlamentarii să fie raționali și să gândească strict în contextul pandemiei și nu politic la votul privind prelungirea stării de alertă.
"Urmărim ca, odată cu 1 iulie, să dăm și alt set de măsuri de relaxare. La Terapie intensivă sunt internate în acest moment sub 200 de cazuri de coronavirus. Sunt cazuri care nu forțează capacitatea spitalelor", a mai subliniat Nelu Tătaru.