Rusia desfășoară nave de război în Marea Baltică. Suedia anunță mobilizarea trupelor
Suedia a trimis sute de trupe pentru a consolida o insulă cheie din Marea Baltică, deoarece ministrul său al apărării a avertizat că țara scandinavă nu ar trebui să fie naivă și ar putea fi atacată.
Trei nave de desant ruse din Flota Nordului s-au alăturat altor trei nave de acelaşi tip din Marea Baltică, producând îngrijorare în rândul armatei suedeze, care şi-a alarmat trupele, scrie agenția Associated Press, preluată de Mediafax.
Nava de desant din clasa Ivan Gren, Proiect 11711, cea mai nouă şi puternic înarmată navă de acest tip din marina rusă, s-a alăturat grupului de vase. Ivan Gren a intrat în dotarea marinei ruse în anul 2018, are o lungime de 135 de metri şi poate lua la bord un batalion dotat cu 13 tancuri, 40 de transportoare şi patru elicoptere de atac.
Suedia a trimis sute de trupe pentru a consolida o insulă cheie din Marea Baltică, deoarece ministrul său al apărării a avertizat că țara scandinavă nu ar trebui să fie naivă și ar putea fi atacată.
O unitate de rezervă de urgență a forțelor armate suedeze care a sosit vineri și sâmbătă la Gotland cu avionul și feribotul de pasageri, livrând trupe și echipamente pe o insulă pe care mulți au comparat-o cu un portavion din mijlocul Mării Baltice, scrie news7h.
Desfășurarea vine pe fondul anxietății crescânde în statele nordice și baltice cu privire la intențiile Rusiei de a desfășura o acține militară la granița cu Ucraina și la modul în care aceasta s-ar putea răspândi în țările vecine. Presa suedeză a remarcat în weekend că activitatea navală rusă în Marea Baltică a crescut pe măsură ce trupele au fost trimise la Gotland.
„Evident că există un risc. Un atac împotriva Suediei nu poate fi exclus. . . Este important să arătăm că nu suntem naivi. Suedia nu va fi prinsă dacă se întâmplă ceva. Este important să semnalăm că luăm această situație în serios”, a declarat secretarul apărării Peter Hultqvist.
Desfășurarea de către Rusia a peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și retorica sa diplomatică dură au determinat Suedia și Finlanda, ambele nealiniate din punct de vedere militar, să insiste să păstreze opțiunea de a se înregistra ca membru NATO.