Riabkov: Rusia îndeamnă NATO şi UE să nu alimenteze tensiunile, după ce Washingtonul a evocat articolul 5
Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat, miercuri, NATO și UE să nu alimenteze tensiunile mai mult prin blocada parțială asupra exclavei ruse Kaliningrad.
Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a avertizat, miercuri, NATO și UE să nu alimenteze tensiunile mai mult prin blocada parțială asupra exclavei ruse Kaliningrad.
Amintim că Lituania a anunțat că va impune o interdicție asupra mărfurilor care îi tranzitează feroviar teritoriul și merg spre exclava rusă Kaliningrad. Interdicția se aplică bunurilor care se află sub regimul de sancțiuni impuse de Occident Rusiei, ca urmare a războiului declanșat de aceasta în Ucraina.
„Populația voastră va simți durerea provocată de această decizie”, a amenințat apoi Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre principalii aliați ai lui Putin, care a și fost trimis la Kaliningrad.
„Vreau să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE cu privire la aceste retorici periculoase privind conflictul”, a declarat Serghei Riabkov.
Reacția sa vine după ce Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a susținut că, dacă va fi nevoie, NATO ar putea pune în aplicare în
Lituania articolul 5 din Tratatul Alianţei. Articolul în cauză prevede că un atac asupra unui stat membru NATO e un atac asupra alianței în ansamblu și va fi tratat ca atare.
Riabkov a acuzat apoi că în Occident sunt forțe foarte influente „care fac tot posibilul pentru a alimenta tensiunile cu Rusia”. În schimb, a afirmat el, Rusia acționează cu „maximă responsabilitate”, prioritatea ei fiind să „evite un conflict direct între puterile nucleare”.
„Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a mai spus viceministrul drept reacție la decizia luată de Lituania cu privire la tranzitul spre Kaliningrad, informează EFE.
Asta după ce Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a amenințat că răspunsul Rusiei la restricțiile impuse de Lituania „nu va avea caracter diplomatic, ci practic”.
În acest timp, Comisia Europeană a apreciat că aceste restricţii „nu sunt o blocadă'' asupra exporturilor ruseşti, ci inspecţii „specifice” şi „proporţionale”.
„Lituania aplică măsuri restrictive pe care Uniunea Europeană le-a impus în mod unanim Rusiei (...) în ultimele luni, ca răspuns faţă de război'', a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt comunitar Eric Mamer.
Aceasta „nu este o blocadă”, întrucât „furnizarea de produse esenţiale către Kaliningrad continuă fără obstacole”, Lituania efectuând controale doar „asupra exporturilor ruse specifice”, precum produsele din oţel sau materialele de construcţie, a mai motivat reprezentantul Comisiei Europene.