Pensiile speciale vor fi impozitate cu 85 la sută, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților
Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, care urmează să fie aprobat miercuri de Camera Deputaţilor, va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului
Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, care urmează să fie aprobat miercuri de Camera Deputaţilor, va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului de joi, pentru că se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor.
Deputaţii Comisiei de buget au decis, miercuri, impozitarea pensiilor mai mari de 7.001 lei cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă, după ce au dezbătut un proiect de lege al PSD care prevede impozitarea pensiilor speciale.
Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, "pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei".
"Ce s-a întâmplat astăzi în comisie. Toate partidele au căzut de acord că este necesară impozitarea pensiilor speciale. Toate categoriile de pensii sau indemnizaţii speciale sunt impozitate începând cu acest proiect de lege, fie că este vorba de funcţionarii de la Curtea de Conturi, judecători sau procurori, grefieri, funcţionari publici parlamentari, parlamentari, personal din aviaţia civilă, membrii corpului diplomatic, militari, poliţişti, primari, preşedinţi de Consilii Judeţene, chiar şi foştii şefi ai statului român. Practic nu mai există, la ora actuală, vreo categorie de pensie sau de indemnizaţie specială care să nu fie impozitată. Din punctul nostru de vedere, legea este constituţională, pentru că am respectat prevederile din legea pensiilor publice. (...) Ca şi în sistemul public, pensiile sub 2.000 de lei rămân impozitate cu zero lei. Peste 2.001, până în 7.000 de lei, impozitul este de 10%. Peste 7.000, impozitul este de 85%", a anunţat, în Camera Deputaţilor, Olguţa Vasilescu.