Maia Sandu: Moldova este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Moldova se ține dreaptă!
Republica Moldova mizează pe sprijinul României şi al Germaniei pentru obţinerea iniţierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
Republica Moldova mizează pe sprijinul României şi al Germaniei pentru obţinerea iniţierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, a declarat, luni, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german, Olaf Scholz.
"În marea familie europeană, acolo merge Republica Moldova şi vă suntem recunoscători pentru susţinerea acordată parcursului nostru spre aderarea la UE. Mizăm şi în continuare pe ghidarea şi sprijinul ţărilor voastre pentru obţinerea iniţierii negocierilor de aderare la UE", a afirmat Maia Sandu.
Preşedintele Republicii Moldova a afirmat că ţara sa este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei, fiind afectată de război, dar şi de atacuri hibride orchestrate de la Kremlin, menite să slăbească determinarea de a rămâne parte a lumii libere. În acest context, a apreciat sprijinul partenerilor, în special al Bucureştiului şi Berlinului.
"Republica Moldova asigură, împreună cu Ucraina, securitatea a peste 1.200 km de hotar european. Unii au dorit ca Moldova să cadă şi astfel să slăbească Ucraina şi Uniunea Europeană. Moldova se ţine dreaptă. Cetăţenii noştri nu doar au rezistat unei perioade foarte grele, ci am devenit mai puternici. Am fost casă pentru sute de mii de refugiaţi, am scăpat de şantajul rusesc al gazului, am ajutat oamenii să îşi plătească facturile prea mari la energie şi, cel mai important, am rămas de partea valorilor europene, a libertăţii şi democraţiei. Moldova a arătat lumii întregi că suntem o ţară europeană care contribuie la o Europă mai puternică. Vom continua să asigurăm independenţa energetică a ţării noastre şi să ne conectăm la infrastructura europeană de transport, iar România şi Germania ne sunt importanţi parteneri de dezvoltare pentru realizarea acestor obiective. Ne susţineţi în procesul de transformare al ţării. Noi, la rândul nostru, oferim oportunităţi pentru investiţii importante în creşterea economiei noastre şi în dezvoltarea comunităţilor locale", a adăugat şeful statului din Republica Moldova.
Maia Sandu a mulţumit pentru sprijinul bugetar de urgenţă oferit de Bucureşti şi Berlin iarna trecută.
"Acest lucru înseamnă Uniunea Europeană, să ai prieteni pe care te poţi baza", a mai afirmat ea.
De asemenea, Maia Sandu a mulţumit României pentru propunerea creării unui regim de sancţionare împotriva celor care vor să destabilizeze Republica Moldova, arătând că în acest demers contează pe sprijinul celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Ea a arătat şi că Republica Moldova sprijină crearea unui tribunal internaţional special, care va investiga şi urmări penal agresiunea şi crimele comise de Rusia în Ucraina.
"Vom fi alături de Ucraina şi o vom sprijini până la victorie. Republica Moldova este protejată astăzi de scutul eroilor ucraineni. Europa este puternică datorită unităţii şi a fermităţii cu care apără pacea şi viaţa oamenilor", a spus Maia Sandu.
Preşedintele Republicii Moldova a menţionat că, în pofida provocărilor fără precedent cu care se confruntă ţara sa, implementarea reformelor continuă.
"În acest an, priorităţile noastre sunt reconstrucţia economiei, securitatea energetică şi consolidarea securităţii statului, reformarea justiţiei şi îmbunătăţirea nivelului de viaţă localităţile ţării", a evidenţiat Maia Sandu, care a apreciat iniţiativa comună a Germaniei, României şi Franţei de a crea o platformă de sprijin pentru Republica Moldova.
Ea a transmis că Republica Moldova mizează în continuare pe sprijinul partenerilor şi a precizat că următoarea ediţie a platformei va avea loc în această toamnă la Chişinău.
De asemenea, Maia Sandu a anunţat că, pe 1 iunie, Republica Moldova va găzdui reuniunea Comunităţii Politice Europene şi i-a invitat pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe cancelarul Olaf Scholz să vină la Chişinău.
"În vremuri dificile, în care valorile noastre sunt atacate şi puse la îndoială de regimuri autoritare, ţările democratice trebuie să lucreze împreună şi să se ajute reciproc. Moldova va fi în continuare un apărător al libertăţii şi demnităţii umane şi un partener sigur în regiune. Împreună suntem mai puternici. Transparenţa, deschiderea şi umanitatea vor învinge frica, neîncrederea şi tirania şi vor oferi oamenilor şansa de a trăi în libertate, siguranţă şi bunăstare", a completat preşedintele Republicii Moldova.