Mai multe state europene suspendă vaccinarea cu AstraZeneca din cauza reacțiilor adverse
Danemarca a oprit utilizarea vaccinului AstraZeneca anti-COVID-19, cel puțin pentru moment, după ce medicii au observat la pacienți formarea de cheaguri de sânge.
Situație delicată în campania de vaccinare desfășurată în Danemarca. Guvernul de la Copenhaga a oprit utilizarea vaccinului AstraZeneca anti-COVID-19, cel puțin pentru moment, după ce medicii au observat la pacienți formarea de cheaguri de sânge.
În acest moment, Agenția Națională de Sănătate face noi cercetări. Potrivit acestora, „la momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge".
Guvernul danez nu a precizat câte cazuri de cheaguri de sânge au identificate, însă Austria a oprit folosirea unui lot de doze AstraZeneca pe perioada în care cercetează un deces cauzat de probleme de coagulare a sângelui și un caz de embolism pulmonar.
„Atât noi, cât și Agenția Daneză a Medicamentului trebuie să răspundem la informațiile necesare, din Danemarca și alte țări europene, privind posibile efecte secundare serioase", a declarat Soren Brostrom, directorul autorității pentru sănătate din Danemarca.
Inițiativa Danemarcei a fost precedată de măsurile austriecilor. Duminică, Austria a anunțat încetarea administrării unui lot de vaccinuri AstraZeneca, după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui. Colega sa, în vârstă de 35 de ani, a făcut embolie pulmonară și se află în convalescență. Printre statele care au mai suspendat vaccinarea cu doze din acest lot se mai numără Estonia, Lituania, Letonia și Luxemburg.
"Autoritățile din domeniul sănătății au suspendat, din cauza măsurilor de precauție, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. Trebuie să acționăm repede și să investigăm temeinic", a scris ministrul danez al Sănătăţii pe contul de Twitter.
Danemarca nu este singura ţară care suspendă vaccinarea cu serul produs de Universitatea Oxford şi AstraZeneca. La rândul lor, state precum Austria, Estonia, Lituania şi Letonia au luată această decizie.
Austria a oprit procesul de vaccinare cu AstraZeneca la începutul lunii martie. Decizia a venit după ce o persoană a decedat, iar alta s-a îmbolnăvit grav în urma imunizării.
„Oficiul Federal pentru Siguranță în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeași tranșă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, au declarat, duminică, autoritățile sanitare din Austria, citate de Reuters.
Totodată, autorităţile au precizat la acel moment că nu există o legătură sigură între evenimente şi au demarat o anchetă.
Sundhedsmyndighederne har af forsigtighedshensyn sat vaccination med AstraZeneca i bero efter signal om en mulig alvorlig bivirkning i form af dødelige blodpropper. Det kan pt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng. Vi handler tidligt, det skal undersøges grundigt #COVID19dk
— Magnus Heunicke (@Heunicke) March 11, 2021