La mulţi ani România! La mulţi ani tuturor românilor, indiferent unde vă aflaţi!
Astăzi, pe 1 Decembrie 2020, se împlinesc 102 de ani de când, prin puterea armelor, prin jertfele a sute de mii de români, dar și prin împrejurările faste, bunicii și străbunicii noștri au creat România Mare.
Astăzi, pe 1 Decembrie 2020, se împlinesc 102 de ani de când, prin puterea armelor, prin jertfele a sute de mii de români, dar și prin împrejurările faste, bunicii și străbunicii noștri au creat România Mare. De atunci, pentru noi, românii, nu există o zi mai importantă decât Ziua Națională a României.
Este momentul când, indiferent de locul unde ne aflăm, ne adunăm, fie doar și cu gândul, pentru a ne cinsti trecutul, a ne onora eroii, a ne prețui valorile și a ne anima speranțele pentru un viitor mai bun. Este momentul când ne ramintim că, mai presus de orice, România este despre noi si despre românii care nu încetează nicio clipă să creadă în această țară.
Este momentul când, indiferent de greutățile pe care le înfruntăm, devenim mândri că suntem români, că ne-am născut pe meleaguri minunate, că avem o istorie scrisă de oameni curajoși care nu au plecat capul în fața niciunei orânduiri străine.
Este momentul când simțim cu toată ființa dragostea de patrie, admiraţia, respectul pentru bravii eroi ai neamului care şi-au slujit patria cu credinţă, care au luptat cu iubire şi devotament pentru păstrarea independentei tării, pentru apărarea gliei de invaziile străine. Eroi care au udat cu sângele lor pământul acestei ţări în care au trăit cu credinţă, cu demnitate, cu mândria că sunt români, bravi urmaşi ai lui Decebal şi Traian.
Să ne bucurăm de această zi plină de emoție și semnificație pentru noi toți, să fim uniţi, pentru că doar împreună putem înfrunta orice pericol. Să fim demni și să fim mândri de istoria noastră şi de simbolurile naţionale, să ne iubim ţara cu aceeaşi forţă cu care au făcut-o strămoșii noştri!
Scurt istoric al acestei zile
Pe 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Naţională şi rememorează Marea Unire din 1918. Momentul istoric marchează întregirea ţării prin alăturarea Transilvaniei, iar festivităţile anuale le amintesc oamenilor de formarea României Mari, care a adus împreună poporul unit în spirit, limbă şi valori.
1 Decembrie a fost adoptată ca ziua naţională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată ulterior în Monitorul Oficial. Această dată marchează Unirea Transilvaniei cu România şi va rămâne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi unităţii naţionale româneşti.
1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.
Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”
Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.
1 Decembrie nu a fost singura zi naţională. România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziuna naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa României.
După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziuna naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.
În prezent, data de 1 Decembrie este sărbătoare publică, românii amintindu-şi an de an de lupta asiduă pe care au dus-o strămoşii lor pentru a aduce poporul sub acelaşi steag. Este un moment solemn, dar şi de bucurie, care le oferă oamenilor ocazia de a se reconecta la valorile naţionale şi la spiritul neamului. Cu ocazia Zilei Naţionale au loc numeroase manifestaţii militare şi religioase în întreaga ţară, dar mai ales în Capitală şi la Alba Iulia, locul unde s-a înfăptuit Unirea.
Oamenii se adună în numere ameţitoare la paradele organizate cu această ocazie, asistând la ceremoniile organizate de către oficiali şi la depunerile de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor. De asemenea, românii sărbătoresc ziua de 1 Decembrie şi prin concerte de muzică populară în aer liber, unde se consumă preparate tradiţionale. Nu în ultimul rând, patrioţii arborează cu mândrie tricolorul, simbol al Unirii din 1918 şi al solidarităţii naţionale.
Cum este sărbătorită Ziua Naţională anul acesta în pandemie?
Ceremoniile de 1 Decembrie se vor desfășura în condiții cu totul speciale din cauza epidemiei de coronavirus. Restricțiile impuse de această situație vor face ca sărbătorile de Ziua Națională să fie cu totul lipsite de fastul din anii precedenți. De 1 decembrie, armata română pregătește o ceremonie restrânsă, la Arcul de Triumf. În 2020 nu vor defila nici militarii, nici aparatele de luptă. Din pricina restricțiilor sanitare, publicul nu poate să participe la eveniment.
Chiar dacă la Arcul de Triumf vor fi cel mult 150 de militari, armata a făcut astăzi o repetiție generală astfel încât ceremonia să fie fară cusur. Cu excepția unui detașament restrâns al Regimentului 30 Garda Mihai Viteazu și a fanfarei militare, Ziua Națională nu va fi marcată ca până acum.
Evenimentul va începe la ora 11 și va dura mai puțin de o jumătate de oră, timp în care circulația rutieră în zona Arcului de Triumf va fi interzisa.
Ceremonii similare vor fi organizate și în tara, în special la Alba Iulia. Orașul Unirii este în carantina până la miezul nopții. Cei de la DSP nu au cerut o prelungire a acestei măsuri.
La Constanța, Primăria împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Universitatea Ovidius Constanța, organizează la 1 Decembrie 2020 un program de acțiuni festive, educaționale și cultural-artistice dedicat Zilei Naționale a României.
Activitățile vor debuta în ziua respectivă cu prezentarea unui mesaj video al primarului municipiului Constanța și vor continua cu depunerea unei coroane de flori, de către Vergil Chițac, în semn de prețuire pentru eroii țării, ca parte a Ceremonialului militar care se va desfășura la Monumentul Eroilor căzuți în Primul Război Mondial, Cimitirul Central Constanța, în intervalul 12.00-12.30.
Un amplu program de activități cultural-educaționale cu titlul „Incursiuni în trecutul nostru”, realizat, coordonat și implementat de Inspectoratul Școlar Județean / ISJ Constanța ca partener principal al Primăriei municipiului Constanța, va da culoare acestei zile pe tot parcursul ei. Principalele activități și evenimente din cadrul acestui program: “Sf. Andrei, creștinătorul neamului românesc”, lecție on-line despre sărbătoarea Sfântului Andrei, semnificații și obiceiuri (păgâne sau creștine), despre viața Sfântului, Mănăstirea și Peștera Sfântului Andrei”, 9.00-10.30; “Bucate de sărbătoare” – elevii și părinții sunt invitați să posteze, pe adresa de facebook a Inspectoratului Școlar Județean / ISJ, fotografii cu prânzul tradițional de 1 Decembrie din familia lor și să comenteze/descrie rețete tradiționale, 12.00-13.00; “Cel mai original drapel” – elevii și părinții sunt invitați să posteze, pe adresa de facebook a ISJ, fotografii cu drapelul expus/afișat/creat de aceștia (realizat din hârtie creponată/pictat, grafică etc.), 14.00-15.00; “Eroul familiei mele” – elevii și părinții sunt invitați să posteze fotografii însoțite de text explicativ sau să scrie mici texte pe adresa de facebook a ISJ, la tema creată cu acest prilej, cu eroul familiei (poate fi un bunic/soldat în război sau contemporan), 17.00-18.00; “Sunt mândru că sunt român pentru că…” – elevii și părinții sunt invitați să scrie mici texte pe adresa de facebook a ISJ, la tema creată cu acest prilej, 18.00-19.00; “Să dansăm în culori” – elevii de la Centrele de Educație Incluzivă “Maria Montessori” și “Delfinul” vor confecționa Hora Unirii utilizând diverse materiale; “Păpuși în costume tradiționale / Obiecte tradiționale” – elevii de la Centrele de Educație Incluzivă “Maria Montessori” și “Delfinul” vor confecționa păpuși din linguri de lemn, pe care le vor costuma în ținute tradiționale și vor lucra obiecte tradiționale, utilizând diverse tehnici: pictură pe sticlă, împâslirea lânii etc.; “Bucate românești” – elevii de la Centrul de Educație Incluzivă “Albatros” vor desfășura o expoziție de produse culinare tradiționale realizate de aceștia, sub coordonarea cadrelor didactice; “Micul 1 Decembrie” (program pentru preșcolari) – preșcolarii vor realiza lucrări tematice, utilizând tehnici ca: modelajul, pictura, grafica, cu prezentarea semnificației Zilei de 1 Decembrie, printr-un material ppt realizat de către cadrele didactice.
După-amiază, începând cu ora 16.00, va avea loc un eveniment cultural-artistic online pregătit și coordonat de Universitatea Ovidius din Constanța, prin Facultatea de Arte, cu titlul sugestiv “Antropologia tăcerii. Eroismul uitat” – expoziţie tematică şi performing cultural. Evenimentul va miza pe percepții artistice hibride generate de grafică, desen tematic, dans, muzică și poezie. Ziua Naţională este astfel celebrată cu ajutorul unui summum cultural dinamic, care va înlesni înţelegerea individuală și publică a semnificației Zilei Naționale dincolo de clişeele tradiționale. Intenția artistică este de a transmite publicului, fie și online, emoţiile care însoțesc semnificaţiile acestei zile atât de importante pentru România. Participanţi acestui performing sunt profesorii şi studenţii specializărilor Teatru, Coregrafie şi Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative şi EVSPF, ciclurile Licenţă şi Master, de la Facultatea de Arte a Universității.
Indiferent unde v-aţi afla, astăzi este ZIUA NOASTRĂ, LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!