Iohannis, despre tragedia de la Piatra Neamț: PSD este vinovatul moral. Autoritățile locale PSD-iste pun permanent piedici
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, că sistemul sanitar din România trebuie regândit din temelii, deoarece este măcinat de subfinanțare, de lipsă de modernizare, corupție endemică
Președintele Klaus Iohannis a afirmat, marți, la Palatul Cotroceni, că sistemul sanitar din România trebuie regândit din temelii, deoarece este măcinat de subfinanțare, de lipsă de modernizare, corupție endemică și incompetență și neimplicare.
"Câteva precizări legate de tragedia de la Piatra Neamț Sunt alături de familiile îndoliate și le urez multă sănătate celor care au suferit în acest incendiu. Transmit respectul meu și aprecierea pentru tânărul medic care și-a pus în pericol propria viață pentru a salva alte vieți. Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii. Din martie, acest sistem și așa împovărat a avut de dus și bătălia cu coronavirusul. Este meritul medicilor că salvează vieți în ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină.
Doar reforme autentice, cu o majoritate care lucrează într-adevăr pentru români, pot rezolva aceste lucruri. Să nu ne limităm la a identificare doar pe cei care au greșit tehnic, problema este mai gravă. Există și un vinovat moral, cel care a blocat guvernul lună de lună în Parlament.
În același spirit de blocare a eforturilor de luptă împotriva pandemiei, autoritățile locale PSD-iste au aplicat după ureche măsurile de la centru. La Piatra Neamț, baronii roșii au schimbat directorii de spitale după capul lor. Autoritățile locale PSD-iste pun permanent piedici deciziilor centrale. Această situație nu poate continua așa. România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare. De aceea votul din 6 decembrie e mai important ca oricând.
Mâine voi organiza o întâlnire cu experții pe tema echipamentelor din spitale, mai specific cele din secțiile ATI. Știm că există numeroase probleme care impun rezolvarea cu prioritate, în condițiile suprasolicitării din secțiile ATI. Rețelele de suport pot fi depășite, ceea ce creează riscul major al unei tragedii de genul celei de la Piatra Neamț
Am cerut o analiză a contractelor de service pentru aparatura din spitalele publice. O altă soluție pe termen lung este preluarea coordonării actului medical înapoi la ministerul Sănătății. Vom putea face asta printr-un pachet de reformă a legilor sănătății la care lucrează specialiștii din minister" a declarat șeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, marţi, o şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.
La şedinţă au participat: prim-ministrul României, Ludovic Orban; ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă; ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru; şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat; secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, general dr. Ionel Paul Oprea; secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu.
De asemenea, au fost invitaţi directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol; Directorul General al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, colonel dr. Florin Oancea; reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila; Şeful Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, general dr. Dragoş-Marian Popescu; Directorul Medical în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, dr. Andreea Moldovan; Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Gindrovel Dumitra; Medic primar, Secţia Boli infecţioase, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, dr. Valeriu Gheorghiţă.