Iohannis, despre interferenţele în procesul electoral: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă

România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, referitor la interferenţele străine în procesul electoral.

Iohannis, despre interferenţele în procesul electoral: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă

România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, referitor la interferenţele străine în procesul electoral.

„Nu fac pe nimeni responsabil, pentru că intervenţia a fost atât de subtilă şi atât de complexă, încât practic mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur de scrutin. Nu tot. Au fost anumite chestiuni care au fost rezolvate dar din păcate situaţia şi legile nu au fost suficiente. A fost un candidat care şi-a făcut o campanie excesivă, care susţine că a costat zero. Nu crede nimeni, da aşa s-a declarat, pe o reţea socială. Pe reţelele sociale, campaniile sunt frecvente, toată lumea îşi face, dar acele reţele au obligaţia ca atunci când sunt alegeri, să marcheze candidaţii, se numeşte să îi dea un tag. Şi atunci când nu mai este voie să se facă campanie, reţeaua să oprească orice campanie. BEC a somat acea reţea, Tik Tok, să aoprească campania, reţeaua a ignorat solicitarea şi astfel, campania a continuat sâmbătă şi duminică numai pe acest candidat pentru că pentru ceilalţi s-a respectat legea”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, despre anularea alegerilor prezidenţiale. 
Șeful statului a afirmat că serviciile au dovezi suficiente pentru a putea spune că Rusia este statul care a fost implicat în alegerile prezidențiale din România.
„Din felul în care s-a acționat, din modul în care s-a derulat acțiunea de atacuri pe TikTok, conturi de TikTok din Rusia, atac simultan pe toate serverele care au fost prinse în numărarea voturile, atacuri care au fost respinse. Aceste acțiuni multiple nu pot fi executate de actori individuali, grup sau partid. Ele au așa o amploare și complexitate că doar un actor statal poate face așa ceva. În zona de servicii aceste modele se cunosc foarte bine și se știe cine acținează în acest fel, iar aici a fost Rusia”, a declarat Iohannis.
„Reiau aici, la Bruxelles, mesajul pe care l-am mai enunțat în aceste zile. România este și va rămâne o țară cu o profundă vocație europeană și euroatlantică, România este o țară stabilă, solidă, o democrație responsabilă, un stat membru al Uniunii Europene și un partener de încredere, România este un stat pe care tot se pot baza. Pare puțin altfel decât ce am spus în fraza anterioară. Realitatea este și probabil ați urmărit că a fost recunoscută de partenerii americani, de Germania și alții, România a avut o problemă enormă și a făcut față. Reacția României a fost una imediată, puternică și corectă. De aceea, eu sunt foarte încrezător în capacitatea României de a rămâne stabilă, solidă, un partener și un membru de încredere”, a afirmat Klaus Iohannis.
Preşedintele a mai declarat că, pe de altă parte, este nevoie de o cooperare mai strânsă între autorităţile care se ocupă de cyberspace, fiindcă noi avem aceste instituţii şi ele cooperează instituţional, dar în astfel de situaţii probabil că este nevoie să fie mai aproape unii de alţii.
„Voi informa membrii Consiliului European și cu privire la situația din România, ca urmare a interferențelor străine în procesul electoral, cu toate urmările, și voi sublinia că acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României, ci la adresa democrației și a valorilor europene la modul cel mai general. Toate, repet, toate țările sunt expuse acestui risc.Este evident – și voi spune acest lucru și în reuniune – că este necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii Uniuni pe tema combaterii ingerințelor străine și a atacurilor hibride din partea Rusiei. Pentru a ne apăra și pentru a preveni aceste ingerințe, trebuie să adaptăm și să dezvoltăm de urgență instrumente și mecanisme. Nu putem să rămânem doar la nivelul „hai să discutăm cum să rezolvăm!”, trebuie mers mult mai departe. Trebuie găsite instrumente concrete, proceduri corecte, mecanismele necesare pentru a ne putea apăra în fața acestor atacuri. De altfel, inclusiv la solicitarea noastră, a României, Consiliul European va adopta concluzii pe tema combaterii interferențelor și activităților hibride ale Rusiei”, a mai spus Klaus Iohannis.