Florin Cîțu: Banii pentru autoritățile locale vin din taxe și impozite
Florin Cîțu a ținut să clarifice și bugetul autorităților locale, explicând că acesta nu va fi mai mic, însă banii nu vor mai veni de la bugetul de stat
Premierul Florin Cîțu susține că liderii coaliției de guvernare și-au asumat deficitul bugetar de 7.16, care nu va fi depăși. Mai mult decât atât, premierul Cîțu a anunțat că vor exista bani pentru plata facturilor din Ministere, iar în prezent au fost identificate inclusiv zonele în care mai sunt necesare sume, pentru mărirea bugetului.
Mai mult decât atât, premierul a ținut să clarifice și bugetul autorităților locale, explicând că acesta nu va fi mai mic, însă banii nu vor mai veni de la bugetul de stat, ce din colectarea taxelor și impozitelor.
„Da, am discutat cu toți și cu liderii coaliției, discutăm și astăzi, nu există discuții. Liderii coaliției și-au asumat un deficit bugetar de 7.16. Am prezentat acest buget public, am făcut alocările, vedem în acestă dezbatere. A fost publicat bugetul săptămâna trecută pentru a vedea dacă există nevoi în unele zone. S-au identificat zone, dar sunt sume mici, câteva credite de angajament, cred că la Ministerul Sănătății vor mai fi puse credite de angajament, ceea ce înseamnă că pot să mai facă contracte, dar în rest pentru plata facturilor, și la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Sănătății sunt alocați, nu există nicio problemă. Veți vedea că nu există probleme la plata facturilor.”, a declarat premierul.
Florin Cîțu a fost întrebat luni, cum vor se vor descurca autoritățile locale cu bugetul de anul acesta, având în vedere că în planul pentru 2021. Premierul a explicat faptul că anul trecut, autoritățile locale au primit bani de la bugetul de stat în contextul pandemiei, dar anul acesta, banii autorităților locale vor veni din colectarea taxelor și impozitelor, încasări estimate la 2 miliarde de lei.
„Trebuie să citim bugetul de anul acesta față de condițiile de anul trecut. Bugetelor autorităților locale le revin 100% din veniturile pe care le încasează. Deci aici nu este nicio problemă. Anul acesta, estimăm că vor încasa 2 miliarde de lei. Anul trecut au primit mai mulți bani, pentru că știam că nu vor încasa acești bani. Am luat decizii, măsuri fiscale, pri care am amîânat aceste încasări și am compensat prin redistribuiri sau reechilibrări de la bugetul de stat. Nu mai este nevoie anul acesta, În acest an, susținem de la buget toate cheltuielile, în special pe cele pentru centre pentru persoanele cu handicap și persoanele cu însoțitor. 90% din buget vine de la bugetul de stat.
În plus, susținem 100% bursa minimă de 100 de lei pentru elevi. Deci este un fake news să spui să bugetul autorităților locale este mai mic, doar pentru faptul că primesc mai mulți bani din taxe și impozite, atunci nu mai este nevoie să aloci de la buget (...) Anul trecut au fost măsuri fiscale prin care noi am amânat încasarea, ca să îi ajutăm pe cetățeni, anul acesta se vor încasa banii. Banii nu mai vin de la buget, vin din taxe și impozite”, a explicat Florin Cîțu.