Creștinii sărbătoresc Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, întemeierea Bisericii Creștine!
Ortodocşii sărbătoresc duminică, la 50 de zile după Paşte, Rusaliile, adică Pogorârea Duhului Sfânt sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului
Praznicul Pogorârii Duhului, Cinzecimea sau Rusaliile, cum este cunoscut în popor, reprezintă sărbătoarea întemeierii bisericii creștine, prin convertirea a peste 3000 de oameni la Ierusalim, de către Sfântul Apostol Petru, cel care, insuflat de Duhul Sfânt,a ținut o cuvântare de excepție la Ierusalim. Rusaliile sau Duminica Mare vin cu o multitudine de tradiții și superstiții populare, ținute cu sfințenie în satul românesc.
Oamenii își împodobesc casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, care au fost în prealabil sfințite la biserică.
În unele regiuni se dansează ”Jocul Călușarilor”, tot ca un leac care te ferește de rău și boli.
Femeile fac descântece, pentru alungarea spiritelor rele iar ușile se ung cu usturoi
În Ardeal există o tradiție aparte, cunoscută sub numele de ”udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi frumoase și sănătoase pentru tot anul.
Dacă vremea este frumoasă de Rusalii, atunci vom avea o vară frumoasă și cu roade multe.
Importanța sărbătorii Pogorârii Sfântului Duh este reliefată și prin decizia luată de autorități ca a doua zi, când sărbătorim Sfânta Treime, să fie zi liberă pentru angajați. Același lucru se întâmplă și în Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg.
În ajunul Rusaliilor se ţin Moşii de vară sau de Rusalii – cu târguri unde oamenii găsesc cele necesare pomenilor, dar şi prilej de veselie. Se crede că sufletele morţilor(moşilor) după ce părăsesc mormintele în Joia Mare (cea de dinaintea Paştilor), se preumblă printre cei vii, înapoindu-se la locul lor în Ajunul Rusaliilor.