Ciucă: Nu mai trebuie să existe grupuri sanitare în curtea şcolii în România anului 2024

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că nu mai trebuie să existe grupuri sanitare în curtea școlii în România anului 2024.

Ciucă: Nu mai trebuie să existe grupuri sanitare în curtea şcolii în România anului 2024

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că nu mai trebuie să existe grupuri sanitare în curtea şcolii în România anului 2024 şi a adăugat că i-a atras atenţia ministrului Sorin Cîmpeanu asupra declaraţiei sale potrivit căreia ar fi o problemă exagerată, iar „toaleta în curte de calitatea educaţiei”.

El a spus că a avut o discuție cu Cîmpeanu despre aceste afirmații și că i se pare "absolut incredibil" ca în România să mai existe școli cu toaleta în curte:
"Am avut această discuție. Calitatea educației depinde de la tot ceea ce se întâmplă, de la educația pe care o primi fiecare în familie, de la educația pe care o primim în mediul în care ne desfășurăm activitatea și, cel mai important, de la momentul la care intrăm pe poarta școlii și revenim înapoi în familie. Ca atare, ce se întâmplă în interiorul unei școli reprezintă elemente de contribuție la educația fiecăruia.
De aceea am insistat (...) și domnul ministru s-a angajat că vine cu planul mai devreme. Vreau să vină cu planul mai devreme și acest lucru (școli cu toalete în curte) nu trebuie să mai existe în România anului 2024. Mi se pare absolut incredibil. Nu putem să mergem undeva și să discutăm despre existența grupurilor sanitare în curtea școlii, fără apă curentă".

Întrebat dacă i-a atras atenția lui Cîmpeanu asupra acestei declarații, Ciucă a replicat scurt: "Da".
Premierul Nicolae Ciucă a spus, miercuri, la începutul ședinței de guvern, că „a rămas un număr destul de mare” de școli care au încă toaleta în curte, fiind „o pată pe imaginea sistemului de învăţământ”.
Cîmpeanu a ținut să îi dea replica, susținând că este „exagerată” această problemă:
„Pe partea cealaltă, planul pe care l-ați cerut pentru conformitatea grupurilor sanitare în școli, știind că, în urmă cu 3-4 ani, erau peste 2.000 de școli cu grupuri sanitare neconforme, dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli ( cu toaleta în curte -n.r.). E vorba de școli mici.
Am încredere că în doi ani nu va mai exista nicio școală în România (cu toaleta în curte - n.r.). Încrederea se va transpune într-un plan concret de acțiune pe care îl vom prezenta, domnului prim-ministru, nu până la sfârșitul anului, și îmi place să cred că mult mai devreme. Mă angajez să îl prezentăm mai devreme.
Este o problema exagerată și este legată de foarte multe ori de calitatea educației. E o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că este o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, clar, și va fi rezolvată”.