Cîțu: Memorandumul adoptat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sistemul bugetar
Premierul a făcut declarații după ședința de Guvern. Florin Cîțu a anunțat că în ședință au fost adoptate mai multe acte normative.
Premierul a făcut declarații după ședința de Guvern. Florin Cîțu a anunțat că în ședință au fost adoptate mai multe acte normative.
"Trecem prin pandemie, printr-o eprioadă dificilă. E important să fim aici toți, pentru români. Au fost adoptate niște acte normative importante. Țin să demontez o informație falsă. Memorandumul propus și adoptat de Ministerul Muncii nu propune nicio reducere de venituri în sistemul bugetar. Nu se propune nicio scădere de venituri în sectorul public! Deci trebuie demontată din start aceastî informație.
Era nevoie de o OUG pentru planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, plan aprobat de Comisia Europeană, pentru cumpărarea certificatelor verzi. Dacă acestea nu erau cumpărate, ar fi fost probleme. Am găsit un mecanism de finanțare. A trecut și această OUG. Era foarte important să aprobăm Memorandumul care stă la baza semnării celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin anti-COVID prous de compania Pfizer, pentru cantitatea de 4,2 milioane de doze opținale de vaccin. Am aprobat și acest Memorandum. 300.000 de doze vin mai repede în România. Sunt doze care vin deja din trimestrul 2.
Am avut pe ordinea de zi modificările la Legea 55, proiectul de lege care merge în Parlament. E vorba de prevederea prin care operatorii economici care nu respectă legislația în vigoare pot fi închiși pe o perioadă scurtă la început, apoi pentru o perioadă mai lungă.
Tot azi am avut o discuție online cu directorii de DSP. M-au asigurat și am discutat despre numărul de paturi ATI și am spus clar că ținta pe termen scurt era de 1600 de paturi. În același timp, e clar că în următoarele două săptămâni e nevoie de un efort suplimentar. Am îndemnat să vadă unde putem găsi spații, au fost propuse azi câteva soluții. Am zis că e nevoie de un efort comun. Noi accelerăm campania de vaccinare, dar trebuie ca resursele sistemului sanitar să fie folosite optim.
Am discutat cu directorii de spitale COVID cărora le-am mulțumit pentru eforturi, i-am asigurat că le vom pune la dispoziție resursele necesare. I-am asigrat că au fost plătite 240 de milioane pentru achiziția de Remdesivir. Am vrut să aflu cu ce probleme se confruntă. Am aflat că sunt concursuri în care nu se prezintă medici ATI. Pe de altă parte, sunt doctori care ies din școală și încă nu sunt în concurs. Deci informația e că se pot face concursuri pe termen scurt.", a precizat premierul Cîțu, după ședința de Guvern de joi.