Certificatul verde în centrele comerciale, parțial eliminat. Masca rămâne obligatorie și în aer liber

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, joi, o hotărâre prin care elimină obligativitatea prezentării certificatului verde la intrarea în centrele comerciale, doar pentru hypermarket-uri.

Certificatul verde în centrele comerciale, parțial eliminat. Masca rămâne obligatorie și în aer liber

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 7 din 3 februarie 2022, prin care propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 7 februarie. Una dintre măsurile propuse de CNSU se referă la accesul persoanelor nevaccinate în supermarketurile din mall-uri.

„Se propune ca prin excepție de la prevederile pct. 36, accesul la operatorii economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor alimentare situați în centrele și parcurile comerciale să fie permis tuturor persoanelor dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”, se arată în Hotărârea CNSU.

Totodată, se prevede ca activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârşitul perioadei de izolare şi până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

Excepţie de la această regulă fac persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin, dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele şi parcurile comerciale.

De asemenea, se păstrează propunerea ca activitatea cu publicul a operatorilor economici, dispuşi în interiorul sau în afara parcurilor şi centrelor comerciale, care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află între sfârşitul perioadei de izolare şi până la a 180-a zi ulterioară confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2. Se propune ca măsura să nu se aplice unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale, precum şi benzinăriilor.

În Anexa la HCNSU nr.7 se mai propune ca accesul în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp să fie permis tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinări, testării sau trecerii prin boală, cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană cu afişarea la intrare a numărului maxim de persoane care pot fi simultan în incintă.

O altă propunere inclusă în document prevede ca operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, inclusiv în interiorul centrelor şi parcurilor comerciale, să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 - 22,00, iar în intervalul orar 22,00 - 5,00 operatorii economici să poată activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Prin excepţie se propune ca în intervalul orar 22,00 - 5,00 unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane şi de mărfuri să îşi poată desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Propunerile CNSU urmează să fie validate în şedinţa de guvern de joi.

Hotărârea CNSU nr. 7 din 3 februarie 2022 și Anexa cu propunerile de măsuri pot fi consultate integral mai jos.

Files