Bolojan: Ne confruntăm cu vremuri dificile. Riscul este să vedem creșteri de prețuri.

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că tarifele impuse de Administrația SUA vor avea efecte negative asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești.

Bolojan: Ne confruntăm cu vremuri dificile. Riscul este să vedem creșteri de prețuri.

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că tarifele impuse de Administrația SUA vor avea efecte negative asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești.

"Tarifele care au fost lansate de Administrația SUA în zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești. Trebuie să fim onești cu cetățenii noștri și să le spunem aceste lucruri. Companiile noastre, industriile noastre care exportă produse în SUA vor fi mai puțin competitive pe aceste piețe, dar pe această linie directă impactul asupra economiei românești este relativ scăzut pentru că nu avem o componentă importantă de export pe relația SUA, iar afectarea este pe zona de aluminiu, pe zona de farmaceutic în principal și pe zona de componente care includ oțel și aluminiu.
Va fi un impact asupra comerțului SUA cu UE, pentru că cele două piețe sunt cele mai mari piețe globale, SUA fiind cel mai important partener comercial pentru UE. Indirect companiile românești, care sunt integrate în lanțurile de valoare europeană, vor fi afectate. Germania, fiind cel mai important partener comercial al României, iar economia germană contribuind cu o treime la exporturile către SUA din UE, companiile românești integrante în aceste lanțuri vor avea foarte posibil mai puține comenzi și va fi o încetinire a activității acestora.
Va fi o reținere generală de investiții și, indirect, pentru că dezvoltarea țării noastre a însemnat în acești ani o componentă importantă de investiții străine, e foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire a acestor investiții, până lucrurile se vor stabiliza.
Replicile pe care unele state, unele piețe mari le dau nu vor face decât să complice și mai mult lucrurile. În această situație, măsurile de represalii pe care UE le-ar stabili ar însemna de fapt să crească costurile escaladării, care ar putea să fie și mai mari pentru economia noastră, pentru că tarife peste tarife înseamnă inflație, înseamnă scăderea puterii de cumpărare și riscul unei recesiuni economice.
În urma discuțiilor s-a hotărât un răspuns etapizat. Mâine, în comitetul pentru bariere comerciale, se va aproba acest prim răspuns, ceea ce înseamnă că pentru primul set de tarife, cele pentru aluminiu și oțel, va fi un răspuns în contrabalans de către UE, taxând în principal produse agricole, alimentare, care ar veni din SUA, cu tarife care înseamnă 10-25%. Din acest punct de vedere, noi am fost interesați ca ceea ce se importă în UE pe componenta nucleară să nu intre la acest pachet de sancțiuni, pentru că avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4.
Cred că e nevoie ca atât în plan european, cât și național să acționăm pentru o economie mai competitivă. Ceea ce s-a aprobat la ultimul Consiliu European, politicile pe partea de energie, de a scădea prețul energiei, de a susține interconectarea, sunt politici pe care și noi trebuie să le urmărim, finalizându-ne hidrocentralele cât mai repede posibil, transformând centralele pe cărbune în centrale pe gaz și lucrând pentru a crește capacitatea de stocare de energie. De asemenea, să încurajăm producția industrială în România.
Este important să simplificăm, să debirocratizăm pentru a pune în valoare potențialul antreprenorilor, al oamenilor, pentru a descătușa economia. Este nevoie să reformăm statul – asta pentru că spre deosebire de alte țări, unde la un deficit comercial mic, o ușoară recesiune înseamnă doar o scădere economică, dar nu efecte foarte mari, într-o țară ca România orice fel de recesiune, de afectare economică, poate avea niște efecte foarte dure.", a Ilie Bolojan, într-o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.