Bacalaureatul va suferi modificări, potrivit proiectului legii educaţiei preuniversitare
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat într-o conferință de presă proiectele noilor legi ale educaţiei, unul pentru învăţământul preuniversitar şi altul pentru învăţământul superior.
Proiectele celor două legi ale Educației, una pentru învățământul preuniversitar și o alta pentru cel superior, vor fi lansate de miercuri în dezbatere publică și, dacă vor fi adoptate în această formă, vor aduce schimbări majore inclusiv pentru elevii care vor susține Examenul de Bacalaureat în anul 2027.
„Un alt element de mare interes este modul în care se va organiza examenul de Bacalaureat începând cu promoția care va urma deja educația după planuri-cadru noi, cele realizate pentru liceu în septembrie 2023”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, marți, într-o conferință de presă.
Examenul ar urma să aibă „o singură probă scrisă de evaluare a competențelor la disciplinele cuprinse în trunchi comun, deci este o probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările”.
„Această probă constă în evaluarea competențelor generale formate pe parcursul ciclului liceal la limba și literatura română, la matematică, științe, istoria și geografia României, și științe socio-umane. O singură probă scrisă care să verifice competențele de bază, indiferent de filieră, profil, specializare”, a explicat oficialul.
Vor exista și „două probe de evaluare a competențelor lingvistice la două limbi de circulație internațională”.
„Comunicarea într-o lume din ce în ce mai globalizată este absolut esențială. Vor fi verificate, de asemenea, competențele de bază, echivalente nivelului B1, dacă doriți, conform cadrului european comun de referință pentru limbile străine”, a adăugat ministrul Educației.
O altă probă se referă la evaluarea competențelor digitale.
„Rezultatul evaluării se va exprima prin nivelul de competență în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. O altă probă va fi aceea la limba și literatura maternă, deja cunoscută, dar noutatea constă în faptul că și acei elevi care promovează proba de competențe digitale, dar consideră că au abilități de programator, spre exemplu, vor avea la dispoziție o probă pentru a demonstra aceste competențe și, în măsura în care vom reuși să organizăm credibil, ea va fi luată în considerare și de angajatori și de universități”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Cum ar urma să arate examenul de Bacalaureat pentru elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024:
- Probă scrisă de evaluare a competențelor la discipline cuprinse în trunchiul comun;
- Două probe de evaluare a competențelor lingvistice la limbi de circulație internațională;
- Probă de evaluare a competențelor digitale;
- Probă scrisă la Limba maternă;
- Probe scrise, facultative, la alegerea candidatului, specifice profilului sau specializării.
Acestea sunt o parte din propunerile din cele două legi ale Educației vor fi lansate în dezbatere publică de miercuri, timp de 35 de zile. Noile legi ale Educatiei, una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel superior ar trebui să intre în vigoare din septembrie 2023.
Elevii care încep clasa a IX a în anul școlar 2023-2024 vor susține Examenul de Bacalaureat diferit, potrivit propunerilor din noua Lege a Educației, dacă acestea vor fi aprobate.