ANPC impune noi reguli pentru restaurante
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că va aplica noi reguli în ceea ce privește restaurantele începând cu data de 20 decembrie 2022.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a anunțat că va aplica noi reguli în ceea ce privește restaurantele începând cu data de 20 decembrie 2022.
Măsurile vor fi aplicate atât pentru restaurantele clasice, cât și pentru cele cu livrare la domiciliu, iar printre acestea se numără obligația patronilor de a introduce în meniu ingredientele fiecărui preparat, cantitatea și valorile nutriționale.
Potrivit unui ordin al președintelui ANPC, publicat în Monitorul Oficial, începând cu luna decembrie a acestui an toate restaurantele din România vor avea obligația să afișeze în meniu nu numai ingredientele fiecărui preparat, așa cum era până acum, ci și cantitatea fiecăruia în parte, precum și valorile sale nutriționale, ca de exemplu nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.
„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia. Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic. Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității. Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori”, a transmis Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Amenzi pentru cei care încalcă regulile
ANPC avertizează că regulile vor fi aplicate pentru toți operatorii din domeniu, iar în caz contrar, dacă cineva se abate de la aceste măsuri, va fi aspru sancționat, prin suspendarea activității.
Ingredientele folosite trebuie menționate obligatoriu numai în cazul în care cantitatea depășește 20 de grame, mai scrie sursa citată.
Declarația nutrițională a fiecărui produs trebuie să cuprindă valoarea energetică, adică numărul de calorii și cantitatea de zahăr, sare, grăsimi, acizi grași nesaturați, dar mai ales aditivi utilizați.