20 de amenzi contravenţionale în valoare de 218.000 lei şi 2 avertismente.
Au fost controlați 15 operatori economici, cărora le-au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale din care: 20 de amenzi contravenţionale în valoare de 218.000 lei şi 2 avertismente.
Aflată în plină campanie de control, la nivelul întregii țări, pentru a verifica modul în care comercianții îndeplinesc prevederile legislației în vigoare, precum și felul în care sunt respectate drepturile consumatorilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut verificări, pe 15.05.2020, în județul Giurgiu.
Sub coordonarea Președintelui ANPC, Eduardt Cozminschi, a Directorului General, Paul Anghel, și a Secretarului General, Eduard Ștefan Olteniceanu, echipele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Giurgiu au realizat acțiuni de control în Hala Centrală Giurgiu și la operatorii economici care își desfășoară activitatea aici.
Astfel au fost controlați 15 operatori economici, cărora le-au fost aplicate 22 de sancţiuni contravenţionale din care: 20 de amenzi contravenţionale în valoare de 218.000 lei şi 2 avertismente.
Au fost dispuse, de asemenea, măsuri complementare constând în:
- oprire definitivă a comercializării pentru 933 kg de produse alimentare, în valoare de 11.189 lei și pentru 1.710 buc. jucării și baterii, în valoare de 5.590 lei
- oprire temporară a comercializării, până la remedierea deficiențelor pentru 5.436 buc. poduse nealimentare (produse textile, produse de marochinărie, încălțăminte, jucării, trolere etc.), în valoare de 98.535 lei
- oprirea temporarăa prestării serviciului (1 operator economic de tip autoservire)
- s-a dispus măsura de închidere a unității pe o durată de cel mult 6 luni până la remedierea deficiențelor (1 operator economic de tip măcelărie-carmangerie) și s-a propus aceeași măsură pentru încă 5 operatori economici (cazuri în curs de soluționare).
Dintre neregulile depistate, în timpul acțiunilor de control, de comisarii CJPC Giurgiu, menționăm:
- existența la comercializare a produselor alimentare cu stare termică modificată, fără respectarea condițiilor de depozitare conforme
- existența la comercializare a produselor alimentare și nealimentare fără etichete sau fără informații complete pe etichete
- folosirea unor spații de expunere sau depozitare neigienice (vitrine cu rugină sau deteriorate, cu resturi de alimente și insecte moarte, camere frigorifice cu mucegai și rugină)
- existența la comercializare a unor produse nealimentare neconforme (jucării periculoase, cu risc de sufocare, fără etichete, brichete fără siguranță pentru copii, cosmetice fără etichete, măști fără etichete etc.)
- servicii de alimentație publică și autoservire nesigură
- folosirea unor materii prime congelate fără etichete
- folosirea unor produse păstrate în spațiul de producție, le temperatura camerei
- folosirea bucătăriei neigienizată
- folosirea ustensilelor de bucătărie deteriorate
- necompletarea graficelor de temperatură pentru păstrarea alimentelor.
ANPC continuă campania de verificări și în perioada următoare, pentru a se asigura că sănătatea și viața consumatorilor nu este pusă în pericol în zonele de comercializare, precum și că drepturile consumatorilor sunt respectate cu strictețe, acestea reprezentând prioritatea activității instituției.